Live streaming-uitrusting: een draadloze opstelling voor evenementen

Draadloos gaan op uw live streaming-installatie klinkt niet als een gemakkelijke taak, maar het wordt gemakkelijker met elke nieuwe productrelease. Ik laat je enkele items zien die je leven makkelijker kunnen maken bij het uitzenden van evenementen op locatie. Sommige hiervan zijn redelijk betaalbaar en kunnen worden gebruikt zonder een steile leercurve, waardoor ze ideaal zijn voor de meeste livestreamers van evenementen.

Draadloze camera

Zoekt u een draadloze camera of kiest u voor een volledig draadloos camerasysteem? Bij Sitcon vindt u verschillende soorten beveiligingscamera’s die draadloos werken. We beschikken over stand-alone draadloze bewakingscamera’s, maar ook draadloze camera sets met een recorder waar het signaal draadloos wordt verzonden. Met de draadloze camera’s van Sitcon kunt u uw woning of bedrijf beveiligen zonder lastige installatie. Draadloze camera’s of een volledig set worden meestal in combinatie met een recorder geleverd.

Om je een idee te geven van de dingen die we vandaag gaan bespreken, zal ik een eenvoudige lijst maken van de items die je nodig hebt om live streaming-evenementen draadloos te starten. Ik zal je uitleggen hoe deze werken en waarom je ze zou willen proberen.

Camera
Draadloze zenders + ontvangers
Microfoon (hoeft niet draadloos te zijn)
Encoder en/of laptop
Nadat ik de basis heb doorgenomen, laat ik je verschillende draadloze setups zien die je kunt bouwen op basis van je behoeften en je budget.

Zonder verder oponthoud, laten we er meteen in springen. ‍Zijn draadloze live streaming-opstellingen de moeite waard?
Er zijn veel redenen om sommige kabels van uw installatie weg te laten en ze te vervangen door draagbare alternatieven. Hier zijn er een paar

Zoals je misschien al weet, kan je signaalsterkte afnemen als je lange kabels gebruikt op je live streaming setup. Dit gebeurt ook met draadloze alternatieven, maar degene die ik vandaag zal aanbevelen, werken betrouwbaar voor meer dan 200 voet. Ter vergelijking: een HDMI-kabel zal uw beeldmateriaal na 25 of 50 voet verslechteren.

Bij een bekabelde opstelling kan de kwaliteit van je kabels belangrijker zijn dan je camera’s of microfoons.

Een goede oplossing hiervoor is om in plaats daarvan SDI-kabels te gebruiken. Aangezien de camera’s met SDI-uitvoerpoorten enkele duizenden dollars kosten en meestal worden gebruikt voor grotere producties, zal ik ze in deze handleiding niet aanbevelen. Ik zal oplossingen bespreken voor videografen die op locatie werken (bij live-evenementen) met DSLR, Mirrorless of vergelijkbare camera’s.
‍‍Verhuizen over de locatie zou geen taak voor twee personen moeten zijn
Wanneer u een evenement live streamt en u de plaatsing van uw camera’s moet wijzigen, moet u te allen tijde op de hoogte zijn van de kabels.

Met een draadloze installatie hoef je alleen maar te controleren of je nog steeds binnen bereik bent en of er niet te veel obstakels zijn die je signaal blokkeren.

‍Kabels op de vloer kunnen op sommige locaties problematisch zijn

Je hebt ongetwijfeld de virale video’s gezien van mensen die een bruidstaart laten vallen tijdens de receptie, of zelfs in een vijver vallen tijdens een ceremonie. Ik zeg niet dat dit wordt veroorzaakt door kabels, maar het zou kunnen. Kabelmanagement is een vaardigheid die in elke job moet worden aangeleerd en toegepast. Kabels vastzetten met gekleurde tape en ze afplakken wanneer ze niet zichtbaar zijn, kan lang duren en is niet altijd mogelijk.

Als ik bijvoorbeeld bestemmingsbruiloften moet livestreamen, zitten er altijd kabels in de weg. Ik moet ze onder het zand begraven om te voorkomen dat gasten omvallen, en eerlijk gezegd besteed ik daar liever geen tijd aan.

Dat is wanneer een draadloze opstelling in het spel komt. Misschien heb je wat vragen, dus laten we ze even doornemen.

Kun je video draadloos verzenden?

Het snelle antwoord is ja, dat kan. Het enige dat nodig is, is een vertraging van 0,1 sec. Het is bijna te verwaarlozen. We hebben het over een vertraging van 4 frames in vergelijking met een HDMI-kabel.

Om video draadloos live te streamen, heb je een Wireless Video Transmitter nodig , zoals de Hollyland Mars 300 ( Dual , Enhanced of PRO ). Dit is geen gesponsorde post, ik denk gewoon dat dit de beste tool is voor iedereen die draadloos probeert te streamen zonder een fortuin uit te geven.

Hoe werkt het?

U moet uw camera met een HDMI-kabel op de zender aansluiten.

Aan de andere kant heb je een ontvanger aangesloten op je encoder of laptop, klaar om live te gaan.

Waarom juist deze zender + ontvanger set? ‍

De Hollyland Mars 300 PRO werkt vrijwel overal en neemt weinig ruimte in beslag. Het kost ergens tussen de 399 en 650 USD, afhankelijk van de versie die u kiest.

Als je een professionele livestreamer bent, wil je misschien de 400S (of de 400S Pro ) overwegen , die SDI-poorten bevat bovenop de HDMI die bij de 300 Pro wordt geleverd. Het zit ook boordevol handige functies en een netjes OLED-scherm voor het verifiëren van kanaalinterferentie en andere dingen… maar we hebben het over een product van 650 USD, dat misschien een beetje hoog is voor je eerste draadloze kit.

Hollyland Mars 300 Pro: de goede, de slechte en de lelijke.

Laten we beginnen met de beste eigenschappen van deze zender: hij werkt tot op 120 meter afstand (in directe gezichtslijn!) en u kunt de feed volgen vanaf 3 verschillende schermen, waaronder uw smartphone met de Hollyview-app.

Het videosignaal is solide. Het is een van die apparaten waarop u kunt vertrouwen.

De levensduur van de batterij is geweldig (lees hier meer over in de volgende paragraaf…) en gaat meestal tussen de 2 en 6 uur mee, afhankelijk van het formaat batterijen dat je kiest.

De slechte? Nou, het is niet echt negatief. Het is gewoon hoe het product werkt. Er zit geen batterij bij. Het gebruikt de Sony NPF-batterijen die we allemaal kennen (NPF550, 770 of 970). Je houdt misschien van ze, maar ik haat ze. Ik gebruik ze al jaren en ik kon na een paar maanden intensief gebruik geen enkele vinden die naar behoren werkte, dus ik blijf ze vervangen.

Waarom is dit erg? Omdat je voor elk evenement meer batterijen moet opladen.  Het negatieve is ook positief als je bedenkt dat je er gewoon 3 of 4 van kunt kopen en tijdens het evenement gewoon kunt vervangen. NPF-batterijen zijn betaalbaar en gemakkelijk te vinden.

De lelijke? Sommige van onze videografen klaagden over de latentie, maar ik vond het in de meeste scenario’s geen probleem voor persoonlijk gebruik (tijdens het livestreamen van buitenbruiloften).

Nu we een belangrijk onderdeel van onze kit hebben besproken, gaan we verder met het tweede:

‍Welke microfoon is het beste voor draadloos live streamen?

Er zijn veel opties om uit te kiezen, dus ik zal ze aanbevelen op basis van uw ervaringsniveau en uw budget. Houd er rekening mee dat u bij audio niet alleen betaalt voor geluidskwaliteit, maar ook voor betrouwbaarheid , wat het belangrijkste is in elke streaming-opstelling.
‍De geluidskwaliteit is erg goed voor de prijs, maar verwacht niet de betrouwbaarheid van een duurder systeem. Het werkt geweldig op korte afstanden en met behoud van de zichtlijn te allen tijde. Deze hebben we met groot succes ingezet bij live events. Het nadeel van de Synco WAir is dat de windmof er steeds af valt. Het lock-in-systeem werkt niet echt en elke keer dat we het aanraken, belandt het in de vloer.
Het beste deel hiervan? Ze hebben uitvoerbewaking, wat echt helpt als je audio test tijdens een live evenement.

Rode Wireless Go : voor € 199 krijg je een bewezen systeem van een herkenbaar merk. Rode levert consistent goede kwaliteit en betrouwbare microfoons en deze zijn geen uitzondering.

Deze lichtgewicht draadloze microfoon heeft een batterijduur van 7 uur en een geweldig geluid. Het is de beste keuze voor de meeste videografen die evenementen streamen en ik zal ze blijven aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een goede draadloze microfoon met een betaalbaar prijskaartje.

We hadden er goede en slechte ervaringen mee, maar ik ben er nog steeds dol op. Het grootste nadeel van een systeem als dit is dat je, om goede audio te krijgen, ze precies in het frame moet plaatsen of een lavalier moet gebruiken. Telkens als ik ze op een trouwambtenaar plaatste, waren ze van een afstand zichtbaar. Voor het beste resultaat verberg je ze, doe je de windkap weg en bevestig je een lavalier aan de spreker.

Sennheiser EW 112P G4 : U bent wellicht bekend met de Sennheiser EW (G2, G3, G4), aangezien deze een hoofdbestanddeel zijn van de kits van veel professionele videografen, en met een goede reden.

Deze niet zo kleine microfoons zijn extreem betrouwbaar tot 300 voet. Ze werken op AA-batterijen, die gemakkelijk te vervangen zijn, en gaan tot 8 uur mee op een enkele lading.

Je kunt hiermee niet fout gaan, zelfs niet bij 600+ USD. Ze laten je niet in de steek en zitten boordevol handige functies. Enkele van mijn favorieten zijn de mogelijkheid om frequenties te scannen voor elke gebeurtenis en degene te kiezen met de minste hoeveelheid interferentie. Het zijn zulke kleine details die een livestream keer op keer perfect maken.

Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je je audio voor elk evenement test om er zeker van te zijn dat je geen interferentie hebt en dat je microfoons niet te veel achtergrondgeluid oppikken. Je wilt dat de kijkers zich kunnen concentreren op de spreker of het evenement dat gaande is, in plaats van op de omgeving, die vaak afleidt.

‍Alles bij elkaar: draadloze video en audio uitzenden
Nu je video- en audiobronnen hebt uitgezocht, moet je ze op een encoder aansluiten.

Er zijn meerdere opties, zoals ATEM Mini Pro , dat veel wordt gebruikt door videografen. Deze encoder is niet perfect, maar hij werkt erg goed als de omstandigheden goed zijn.

Je hebt wel een monitor nodig om te schakelen, zoals een laptop of smartphone. Je zou er rechtstreeks vanaf kunnen streamen, zonder OBS te hoeven gebruiken, maar dat zou ik niet doen. Ik raad je alleen aan dit te doen als de uploadsnelheid van internet snel en stabiel is en je de tijd hebt om eventuele problemen op te lossen.

Camera: Rode draadloze Go aangesloten op de microfooningang / Hollyland Mars 300 Pro-zender aangesloten op HDMI-uitgang.
ATEM Mini: Hollyland Mars 300 Pro-ontvanger aangesloten op HDMI-ingang.
ATEM Mini: uitvoer naar laptop met behulp van OBS.
OBS: EventLive RTMP-sleutels gebruiken.
U kunt onder andere alternatieve encoders gebruiken, zoals YoloBox, Teradeks Vidiu X of LiveU Solo . Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar ik zal in deze post niet ingaan op een gedetailleerde vergelijking.

De meesten van hen hebben een laptop nodig waarop OBS is geïnstalleerd en geconfigureerd om live te gaan. U hoeft alleen de RTMP-sleutels van EventLive toe te voegen en uw evenement te plannen.

Maar… wat als je geen laptop wilt gebruiken om live te gaan?

1e Camera: Rode draadloze Go aangesloten op de microfooningang / Hollyland Mars 300 Pro-zender aangesloten op HDMI-uitgang.
2e Camera: Hollyland Mars 300 ontvanger gemonteerd op Hotshoe (niet aangesloten op de camera).
YoloBox: Hollyland Mars 300 Pro-ontvanger aangesloten op HDMI-ingang.
YoloBox: EventLive RTMP-sleutels gebruiken.
De voordelen van deze opzet zijn duidelijk. Je hebt geen tafel nodig om een ​​encoder en een laptop in te stellen. Hij is draagbaar en je kunt hem overal neerzetten waar je maar wilt, zolang er maar een goede internetverbinding is.

‍Hoeveel kost een draadloze streaming-installatie?

Laten we een paar kits voor livestreaming bouwen, zodat u degene kunt kiezen en bouwen die aan uw behoeften voldoet:

Voor deze opstelling kunt u uw huidige camera gebruiken. Voeg de Hollyland-zenders toe voor $ 399, een Rode Wireless Go voor $ 199 en gebruik je laptop om te livestreamen met OBS (gratis). U hebt een opnamekaart nodig om het videosignaal van Hollyland Mars te ontvangen en op uw laptop aan te sluiten. Een Camlink 4K is het beste alternatief voor $ 130, maar u kunt een goedkopere gebruiken voor slechts €17.

Hoewel de totale kosten mogelijk hoger zijn met de camera en laptop, is de investering voor deze opstelling ongeveer 700 USD.

‍Dit is een fantastische opstelling als je al een Android-telefoon hebt of het niet erg vindt om er een aan te schaffen. Het verandert uw smartphone in een live streaming-apparaat door uw camera aan te sluiten met behulp van een opnamekaart. Je hebt de CameraFi-app nodig, die je gratis kunt proberen, maar die wordt geleverd met advertenties. Om het voor werk te gebruiken, is het heel logisch om er € 79 / jaar voor te betalen.

Elke Android-telefoon is geschikt, maar als je een goede hebt, kun je de camera van de telefoon gebruiken om een ​​tweede hoek aan je stream toe te voegen. Geweldige telefoons beginnen bij € 400-500, dus ik zal ze in het budget opnemen. Een opnamekaart kost tussen de € 17 en € 130 en met een simpele HDMI-kabel ben je klaar om te gaan. Om een ​​schoon en helder geluid te garanderen, wil je misschien een draadloze microfoon toevoegen, zoals de Rode Wireless Go voor € 199, of een Synco Wireless Mic voor slechts $ 79.

‍ Het totaal voor deze configuratie varieert van $ 500 tot $ 1000 , of zoveel als je zou willen uitgeven aan een telefoon, om eerlijk te zijn. Als je al een Android-telefoon hebt, raad ik je ten zeerste aan om het meteen te proberen. Zodra u ziet hoe het werkt, kunt u doorgaan en betalen voor een CameraFi-abonnement.

Alternatief voor CameraFi: USB Camera Pro wordt verkocht voor 5 dollar en is misschien het proberen waard. We hebben alleen CameraFi gebruikt met geweldige resultaten, daarom raad ik het aan.

 

 

Geplaatst in: Page